زیلیکا یک بلاک چین عمومی با هدف مقابله با مشکل مقیاسپذیری و توان عملیاتی است که در بسیاری از ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین و اتریوم مشاهده میشود. شبکه Zilliqa در این راستا از شاردینگ Sharding برای بهبود سرعت تراکنشها و ایجاد یک پلتفرم مقیاسپذیر و ایمن و همچنین ایده تقسیم شبکه به نودهایی با قابلیت اجرای فرایندها به صورت موازی، استفاده میکند.
زیلیکا در سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۵) ساخته شد و ابتدا در ژانویه ۲۰۱۸ (۱۹ دی ۱۳۹۶) به عنوان یک توکنERC-20 برای فروش در دسترس عموم قرار گرفت. سپس شبکه اصلی زیلیکا در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۷) راهاندازی شد و ارز دیجیتال ZIL به این شبکه منتقل شد. این فرایند انتقال توکن Token Swap در فوریه ۲۰۲۰ (۲۰ بهمن ۱۳۹۸) به پایان رسید.
ارز دیجیتال Zilliqa چطور کار میکند؟
هسته اصلی ایده پلتفرم زیلیکا، اتکای آن به فناوری شاردینگ برای غلبه بر شلوغی یا ازدحام شبکه است. اما شاردینگ چیست و چطور کار میکند؟
فناوری Sharding تقسیم شبکه به چند دسته از نودها است که به آنها شارد میگویند. این یعنی ماینرها بعد از دریافت درخواست تأیید تراکنش میتوانند این کار را به صورت موازی با یکدیگر انجام دهند. به عبارت دیگر شاردها میتوانند تراکنشها را به صورت مجزا از یکدیگر پردازش کنند؛ به جای اینکه مثل اکثر ارزهای دیجیتال همه با هم در یک گروه بزرگ کار پردازش را انجام دهند که با بزرگتر شدن کندتر هم میشود. در یک شبکه متکی بر شاردینگ با بزرگتر شدن شبکه، پردازش تراکنشها سریعتر میشود؛ چون هرچه شاردها بیشتر باشند تراکنشهای بیشتری را میتوانند به صورت همزمان پردازش کنند.
به گفته سازندگان پلتفرم زیلیکا، این اولین بلاک چین عمومی است که کاملاً به یک شبکه شارد شده متکی است. علاوه بر این ادعا میکنند توان عملیاتی و نرخ تراکنش بالای قابل دستیابی توسط زیلیکا، امکان رقابت با روشهای پرداخت مرسوم مثل ویزا و مسترکارت را دارد.
Zilliqa قصد دارد به کمک ساختار شارد شده و مکانیزم اجماع ترکیبی به بلاک چین محبوب توسعهدهندگانی تبدیل شود که در جستجوی راهکاری برای پروژههای مقیاس بزرگ در حوزههایی مثل خدمات مالی، بازی و تبلیغات هستند.
علاوه بر این ویژگیها، پروژه زیلیکا با زبان سفارشی Scilla نوشته شده که به طور اختصاصی برای بهبود خودکار امنیت کل شبکه طراحی شده است.
شبکه Zilliqa چقدر امنیت دارد؟
ارز دیجیتال زیلیکا چندین ویژگی امنیتی منحصربهفرد دارد که ترکیب آنها، مقاومت شبکه در برابر بیشتر انواع تهدیدها را تضمین میکند. اولین بخش رویکرد زیلیکا برای ایجاد یک پلتفرم ایمن، اتکا به یک مکانیزم اجماع تحمل خطای بیزانس کاربردی با تأیید دو لایه است. لایه اول با اطمینان از اینکه نودها به جای کل بلاک چین فقط ماکرو بلاکها را پردازش میکنند، مانع حملات سیبیل Sybilمیشود. سپس لایه دوم مکانیزم اجماع ضمن انجام تأیید نهایی تضمین میکند هیچ هارد فورکی در شبکه وجود نداشته باشد.
علاوه بر این، بلاک چین ارز دیجیتال ZIL از رمزنگاری منحنی بیضوی برای ایمنسازی سوابق تراکنشهایش استفاده میکند و یک الگوریتم اثبات کار PoW را هم برای ساخت شاردها و تخصیص شناسه نودها به کار میگیرد.
در نهایت، پلتفرم Zilliqa از زبان برنامهنویسی خودش به نام Scilla استفاده میکند. تمام برنامههای نوشته شده با این زبان قابلیت شناسایی و نابود کردن تهدیدهای امنیتی را دارند و بنابراین برای اجرا روی شبکه زیلیکا ایمن هستند. انجام این کار در سطح زبان برنامهنویسی، تشخیص امنیت قراردادهای هوشمند نوشته شده باScilla را تسهیل کرده و تضمین میکند توسعهدهندگان میتوانند به آنها اعتماد کنند.
قیمت رمز ارز ZIL تحت تأثیر بسیاری از عوامل مرسوم مثل اخبار پروژه و جزئیات توسعه، احساسات بازار، جریان ارزهای دیجیتال در صرافیها و وضعیت کلی اقتصاد است.
ارز دیجیتال Zilliqa یک حداکثر عرضه مشخص دارد که آن را به یک دارایی کمیاب و در نتیجه، روش ذخیره ارزش بسیار خوبی در بلندمدت تبدیل میکند. تقاضای بیشتر برای ارز ZIL را نیز میتوان با استیکینگ هدایت کرد که بازدهی سالانه ۶٪ یا بیشتر دارد و حق مشارکت در حاکمیت هم به استیکرها میدهد. این پاداشها، افراد را به خرید ارز زیلیکای بیشتر برای استیک کردن تشویق میکند و در نهایت قیمت توکن در بازار را افزایش میدهد.
ارز دیجیتال Zilliqa با ارائه سرعت تراکنش بسیار بالا در پلتفرمی امن و مقیاسپذیر ثابت کرده یکی از جذابترین پروژههای جدید دنیای کریپتو است. امکانات منحصربهفرد این بلاک چین میتواند فرصتی بینظیر برای توسعهدهندگان اپلیکیشنهای غیر متمرکز dApp و قراردادهای هوشمند باشد. مزیتهایی از این دست در کنار تلاش مداوم تیم توسعه در زمینه ارتقای شبکه و برقراری همکاریهای استراتژیک، نشان از آینده روشن ارز دیجیتال زیلیکا دارند. اگر بلاک چین Zilliqa با ارز دیجیتال ZIL ثابت کند راهکارهای مقیاسپذیری آن عملی و قابل اعتماد هستند.